De Meerlander

In Haarlemmermeer wordt een culinair topproduct geteeld: de Meerlander. Van oudsher worden in deze drooggelegde polder aardappels geteeld. Bijna iedereen heeft wel eens van Meerlanders gehoord: het meest bekende aardappelras van Haarlemmermeer en sinds kort een erkend streekproduct.De Meerlander heeft als doel erkenning verkrijgen voor het aardappelras de Meerlander als “Appellation d’origine Contrôlée” en daarbij goede doelen steunen.

Structuur

De Meerlander is een midden-vroege aardappel, blank, stevig en met een uitgesproken smaak. De Meerlander is een kruimige aardappel en daarom uitstekend te gebruiken als stamppot aardappel. Maar ook voor andere recepten is de Meerlander een perfecte aardappel.

Historie van de Meerlander

De Meerlander is als zelfstandig ras in 1936 ontwikkeld door de Haarlemmermeerder J.P.G. Könst, uit een kruising van de rassen Beverlander x Record. Het ras is in 1947 voor het eerst op de Nederlandse Rassenlijst beschreven. Sindsdien is het hoofdteeltgebied altijd de Haarlemmermeer geweest. De Haarlemmermeerpolder is een zogenaamde droogmakerij waarvan de gronden vanaf 1852 droog vielen.

De teelt van aardappelen is in deze polder altijd een belangrijke economische factor geweest. Zeker sinds de opname op de rassenlijst in 1947 is de teelt van de Meerlander sterk toegenomen met als hoogtepunt ongeveer het jaar 1970. Sindsdien is het ras altijd in een beperkte omvang geproduceerd en heeft het als streekproduct nog een belangrijke functie.

Meerlander verkooppunten

Online bestellen